Potápění na Zenobii

 

V listopadu letošního roku nás čeká výlet za potápěním na jednu z deseti nejvýznamnějších vrakových lokalit - v hloubce zhruba 15 - 40 metrů se nachází vrak švédské lodi Zenobia, která se potopila v červnu 1980 hned na své první cestě. Jejím cílem bylo východní Středomoří. Krátce po vyplutí se ale objevily technické potíže s balančními nádržemi, kdy do nich software hlídající náklon lodi nepochopitelně začal napouštět vodu. Po zastávce na Krétě, kde měla být chyba softwaru údajně odstraněna, loď pokračovala dál. 3 června 1980 ale musela z těch samých důvodů znovu zakotvit, tentokrát v Larnace na Kypru. Náklon lodi se natolik zvětšil, že byla loď odtažena na volné moře a 7. června se zcela potopila.

 

Na co se můžete těšit? Vrak leží zhruba 1,5 kilometru od pobřeží Larnaky, viditelnost až 40 metrů a teplá voda tvoří ideální podmínky pro potápění a průzkum vraku. Kromě samotné lodi a nákladu v podobě více než stovky aut a nákladních vozů můžete obdivovat podmořský svět. Vždyť nyní slouží Zenobia jako domov pro želvy, tuňáky, barakudy, chobotnice nebo čtverzubce.

 

Průvodci nám budou zkušení potápěči ze základy Dive-In Larnaca, kteří jsou specialisty mimo jiné i na technické a CCR potápění a o Zenobii vědí úplně vše. Lokalita je vhodná i pro absolvování kurzů technického potápění, jako např. Wreck diver, Advanced NITROX, Deep diver a další.

 

Nejste-li příznivci vrakového potápění, v případě zájmu většího počtu lidí je možné utvořit skupinku pro potápění v okolí lokality - jeskyně, korály, podmořský život a zajímavé podvodní scenérie.

 

Ubytování na základně Dive-in Larnaca v apartmánech s 1 ložnicí pro dvě osoby. Cena za noc za apartmán 60 EUR.

 

Cena za ponor (s vlastním vybavením, zapůjčení láhve na každý ponor)

 

1 den / 2 ponory - 160 EUR

2 dny / 4 ponory - 295 EUR

3 dny / 6 ponorů - 425 EUR

4 dny / 8 ponorů - 535 EUR

5 dní / 10 ponorů - 660 EUR

 

Cena za ponor (zapůjčení komplet výstroje)

 

1 den / 2 ponory - 195 EUR

2 dny / 4 ponory - 365 EUR

3 dny / 6 ponorů - 530 EUR

4 dny / 8 ponorů - 675 EUR

5 dní / 10 ponorů - 835 EUR

 

Více info ohledně cen a ubytování na www.dive-in.com.cy.